Zapečený karfiol s brokolicou
1 karfiol (asi 750 g)
1 brokolica (asi 500 g)
250 ml smotany na šľahanie
2 PL masla
1-2 PL hladkej múky
200 g tvrdého syra strúhaného - typu eidam, gouda (45%)
½ bujónovej kocky
soľ
½ kávovej lyžičky
Karfiol a brokolicu rozoberieme na ružičky a uvaríme v slanej vode, nie celkom do mäkka. Scedíme a necháme odkvapkať.
Medzitým na 1 lyžici masla orestujeme kopcovitú lyžicu múky, zalejeme smotanou, osolíme, pridáme kari korenie a bujónovú kocku. Povaríme za stáleho miešania asi 5 min. Podľa potreby zriedime trochou vody. Odstavíme a vmiešame polovicu syra.
Pekáčik, alebo zapekaciu misu vymažeme zbytkom masla, pokladieme predvareným karfiolom a brokolicou. Polejeme uvarenou omáčkou a posypeme 2. polovicou syra.
Dáme zapiecť do rúry na 170ºC asi na 30 - 40 min. do zlata.
Podávame s varenými zemiakmi, alebo so zemiakovou kašou.
Na spestrenie môžeme karfiol a brokolicu v pekáči posypať nakrájanou šunkou a až potom poliať syrovou omáčkou pred zapečením.
Komentáre
Prehľad komentárov
Nedala som bujon, ale štipku vegety, bezlepkovú múku a zostatok z pečeného kurčata (zostalo z nedele). Musím povedať, že toto bola najfajnovejšia verzia akú som jedla - tá sladká smotana a Kari tam výborne sedí. :-) A kedže je tam aj masko- verím, že bude chutit aj synovi.
Andy - Suprovéééé
Nedala som bujon, ale štipku vegety, bezlepkovú múku a zostatok z pečeného kurčata (zostalo z nedele). Musím povedať, že toto bola najfajnovejšia verzia akú som jedla - tá sladká smotana a Kari tam výborne sedí. :-) A kedže je tam aj masko- verím, že bude chutit aj synovi.
Andy - Suprovéééé