Veľkonočná fašírka
500 - 600 g mletého mäsa (bravčové, alebo bravčové a hovädzie 1:1)
6 vajec
1 malá cibuľa nakrájaná nadrobno
1 strúčik cesnaku nakrájaný nadrobno
chlebová striedka namočená v troche mlieka (alebo trochu strúhanky)
soľ
mleté čierne korenie
petržlenová vňať
vegeta natural (nemuswí byť)
Mleté mäso dobre vymiešajte s 1 vajcom, cibuľou, cesnakom, namočeným chlebom alebo strúhankou podľa potreby. Pridajte nakrájanú petržlenovú vňať, osoľte a okoreňte. Môžete použiť iba 1 žĺtok a bielok si odložte na neskôr.
Chlebíkovú formu nemusíte vymazávať tukom, lebo ten pustí mäso. Môžete ju iba vyložiť papierom na pečenie. Naplňte mäsom a dobre utlačte. Vrch prekryte kúskom alobalu. Formu položte ešte na veľký pekáč, pre prípad keby obsah pretiekol.
Pečte vo vyhriatej rúre asi 50 min.
Zvyšných 5 vajec a 1 bielok osoľte, okoreňte, pridajte petržlenovú vňať a vyšľahajte. Môžete pridať trochu vegety natural.
Keď je mäso dobre upečené alobal dajte dole a opatrne zalejte rozmiešanými vajíčkami. Dopečte už odkryté asi 10 min. Vajíčka majú byť stuhnuté ale nie vysušené.
Vhodná príloha: zemiaková kaša a cviklový šalát za tepla. Za studena chlieb. Nakrájaná je vhodná aj na veľkonočné spestrenie pohostenia.