Rebarborové chutney
Chutney (čítaj čatný) je chutná sladko-kyslá omáčka. Môžeme ju jesť hneď, alebo uchovať sterilizovanú. Chutí ku grilovanému alebo pečenému mäsu. Príprava je jednoduchá.
1 kg rebarbory
200 g hrozienok
200 g červenej cibule
2 stonky zeleru (stonkový zeler)
200 g kryštáľového cukru (najlepšie hnedého)
200 ml vínneho octu
100 ml pomarančového džúsu
zázvor - asi 2 cm dlhý kúsok
1 ČL soli
Rebarboru a zeler olúpeme a nakrájame na kocky, cibuľu na polkolieska. Dáme do hrnca, pridáme nastrúhaný zázvor a podlejeme džúsom. Povaríme asi 10 min.
Pridáme prebraté a umyté hrozienka, cukor, ocot, soľ a varíme do zhustnutia. Chvíľami premiešame.
Medzitým si pripravíme menšie zaváracie fľaše. Dobre ich umyjeme alebo sterilizujeme.
Horúce chutney dáme do teplých fliaš a hneď uzatvoríme. Necháme vychladnúť hore dnom.
Ak chceme chutney uchovať dlhšie, sterilizujeme ich vo vodnej lázni asi 20 min.