Omeleta po taliansky
Moja verzia omelety ovplyvnená talianskou kuchyňou. Ľahká, nadýchyná, jednoducho vynikajúca.
Základ na jednu porciu:
3 stredne veľké vajcia
3 ČL strúhaného parmezánu
1 PL mlieka
soľ
mleté čierne korenie
kúsok masla - veľkosť vlašského orecha
výber na dochutenie:
1 - 2 plátky šunky nakrájanej nadrobno
nakrájaná pažítka alebo mladá cibuľka
hrsť mrazeného hrášku
hrsť mrazenej kukurice
hrsť nakrájaných húb lesných alebo pestovaných
V miske rozšľaháme celé vajcia, mlieko, parmezán, mlieko, korenie a soľ. Solíme opatrne, pretože parmezán je dosť slaný. Podľa chuti pridáme šunku, pažítku, cibuľku, hrášok alebo kukuricu.
Môžeme ochutiť aj hubami orestovanými na troške masla, ktoré predtým ochladíme.
Na panvici roztopíme maslo, nalejeme jednu malú naberačku vajíčkovej zmesi. Má sa vytvoriť tenká vrstva ako palacinka. Necháme asi do polovice stuhnúť a preložíme na polovicu.
Na prázdnu polovicu panvice dolejeme zmes, necháme stuhnúť rovnako a zase preložíme. Pritom posunieme panvicu tak, aby sa už upečená polovica piekla menej. Opakujeme kým všetko nespotrebujeme.
Podávame s pečivom, podľa chuti aj so zeleninou.