Špargľová polievka s krutónmi
Veľmi chutná sezónna polievka s chrumkavými kockami chleba.
250 g zelenej špargle
250 ml mlieka
250 ml vody + kocka kuracieho bujónu
1 PL masla
1 cibuľa
20 ml smotany na šľahanie
2 žĺtky
soľ mleté čierne korenie
muškátový oriešok
4 krajce toustového chleba
2 PL oleja
Drevnaté konce špargle odlomíme, spodnú časť olúpeme a nakrájame na menšie šikmé kúsky.
Cibuľu pokrájame nadrobno a orestujeme na masle. Pridáme špargľu a chvíľu podusíme. Asi 1 minútu. Hlavičky môžeme vybrať a odložiť na ozdobu.
Prilejeme mlieko, vodu s kockou bujónu a polovicu smotany. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením a štipkou nastrúhaného muškátového orieška. Povaríme 7 - 8 minút.
Medzitým nakrájame toustový chlieb na malé kocky. Kôrku môžeme odrezať. Opečieme na horúcom oleji dozlata.
Krutóny si môžeme pripraviť aj v predstihu a bez tuku. Nakrájaný chlieb voľne rozložíne na plech vyložený papierom na pečenie a dáme do stredne vyhriatej rúry. Pečieme veľmi krátko, stále kontrolujeme, aby sa krutóny nespálili. V uzavretej nádobe nám vydržia aj pár týždňov.
Zbytok smotany vyšľaháme do tuha a vmiešame žĺtky. Vmiešame do hotovej polievky a opatrne privedieme k varu. Ihneď odstavíme a ešte dochutíme.
Na tanieri ozdobíme hlavičkami špargle a krutónmi.
Rada:
Zvyšné bielky v žiadnom prípade nevyhadzujte. Dávajte ich do vhodnej krabičky a zmrazte. Počet pridaných si vždy pripríšte. Vydržia niekoľko mesiacov. Ja som vyskúšala už aj polroka zmrazené. Boli dobré.
Potom už stačí iba rozhodnúť sa čo dobrého si upiecť: bielkový chlebík, kokosky, makrónky, alebo tortu Pavlova.