Šampiňónová krémová polievka
Táto polievka je výborná aj z viacerých druhov húb.
300 g šampiňónov, 1 cibuľa, 4 PL masla, 4 PL hladkej múky, 700 - 800 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru, 250 ml šľahačkovej smotany, mleté biele korenie, 2 PL nasekanej petržlenovej vňate, soľ,
Šampiňóny očistíme, nakrájame na plátky, cibuľu nakrájame nadrobno a spolu opečieme na polovici masla. Pridáme polovicu petržlenovej vňate a odstavíme.
V hrnci roztopíme druhú polovicu masla, pridáme múku a urobíme svetlú zápražku. Prilejeme vývar, osolíme okoreníme a povaríme aspoň 10 min. Nakoniec pridáme huby, smotanu a necháme prejsť varom. Posypeme zvyšnou petržlenovou vňaťou.
Môžeme podávať s krutónmi.
Rada: Šampiňóny budú ľahšie stráviteľné, ak ich olúpeme - z hlavičiek stiahneme šupku. Polievku so zápražkou varíme aspoň 10 minút, aby bola jemnejšia. Keď ju ochutnáme, nesmie chutiť po múke.