Pórová krémová polievka
2 stredne veľké póry
2 veľké zemiaky
1,5 l zeleninového vývaru
1 PL olivového oleja
kúsok masla
soľ
mleté čierne korenie
krutóny (2 - 3 rožky)
Na oleji s maslom orestujte dobre umytý a odkvapkaný pór nakrájaný na kolieska a olúpané zemiaky na kocky. Trochu orestovaného póru si môžete odložiť na ozdobu. Zalejte vývarom, osoľte a prikryté varte asi 45 min. do zmäknutia.
Zatiaľ si pripravte krutóny: Rožky prekrojte pozdĺž na ¼ a tie na kúsky. Dajte na pekáč vyložený papierom na pečenie a v predhriatej rúre asi na 170 ºC upečte do zlata. Strážte si to a hneď ako zružovejú ich radšej z rúry vyberte. Veľmi rýchlo sa spália. Môžete pokvapkať olejom, ale tukom treba radšej šetriť.
Hotovú polievku rozmixujte ponorným mixérom (odolným proti vysokým teplotám), dochuťte soľou a mletým čiernym korením. Na tanieri ozdobte opečeným pórom a krutónmi.