Paradajková polievka s cuketou a krutónmi
8 veľkých dozretých paradajok
2 mladé maličké cukety
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
100 g parenice (alebo mozzarelly)
4 krajce celozrného toustového chleba
4 PL kečupu
2 PL olivového oleja
1 - 2 PL vínneho octu (červený alebo biely)
soľ
cukor
mleté čierne korenie
lístky čerstvej bazalky
Paradajkám nadrežeme šupku do kríža na krátko ich ponoríme do vriacej vody. Vyberieme schladíme v studenej vode a olúpeme. Nakrájame na malé kúsky. Môžeme použiť aj dve konzervy lúpaných paradajok.
Cukety nakrájame na malé kocky, mladé cukety s mäkkou šupkou nemusíme lúpať.
Na drobno pokrájanú cibuľa a cesnak orestujeme na oleji, pridáme paradajky a cuketu. Trošku si odložíme na ozdobu. Primiešame kečup, osolíme, okoreníme, dolejeme vodou a povaríme.
Medzitým chlieb nakrájame na kocky a opečieme na troche oleja do zlata. Syr nakrájame na malé kocky.
Polievku dochutíme cukrom a octom. Môžeme rozmixovať.
Podávame ozdobené orestovanou zeleninou, kockami syra, krutónmi a lístkom bazalky.