Špargľový koláč so šunkou
Krehké cesto:
175 g hladkej múky
100 g masla
1 vajce
štipka soli
maslo na vymazanie formy
Plnka:
500 g bielej špargle
500 g zelenej špargle (môžeme nahradiť hráškom alebo zelenou fazuľkou)
150 g sladkej smotany (na šľahanie)
100 g šunky
100 g tvrdého syra (eidam, gouda)
3 vajcia
1 ČL masla
1 ČL cukru
soľ
mleté čierne korenie
muškátový oriešok
V mise spracujeme múku, soľ, studené maslo nakrájané na melé kocky a vajce. Pracujeme rýchlo. Stačí ak nám vznikne posýpka - zmes ktorá stlačením v ruke drží spolu.
Posýpku dáme na potravinársku fóliu, stlačíme a zabalíme. Dáme do chladničky asi na pol hodiny. Cesto môžeme urobiť jednoducho aj v mixéri, pomocou nástavca s nožmi.
Špargľu zbavíme drevnatých koncov, olúpeme a nakrájame na kúsky dlhé 3 - 4 cm.
Bielu špargľu varíme vo vriacej osolenej vode s maslom a cukrom asi 10 min. Pridáme zelenú špargľu a povaríme ešte asi 5 min. Necháme odkvapkať na sitku.
Okrúhlu zapekaciu formu (Ø 28 cm) vymastíme maslom.
Cesto vyvaľkáme a dáme na dno aj boky formy. Dno popicháme vidličkou. Predpečieme asi 10 min. na 180 ºC do svetloružova.
V mise zmiešame vajcia, smotanu, soľ, mleté čierne korenie a pridáme štipku strúhaného muškátového orieška.
Syr nastúhame nie celkom nadrobno, šunku nakrájame na malé kocky.
Zapekaciu formu s predpečeným cestom opatrne vyberieme z rúry a rozložíme špargľu, šunku a polovicu syra. Prelejeme smotanou s vajíčkami a posypeme zbytkom syra.
Dopečieme ešte asi 30 min.