Vtáčie mlieko
Jeden z najobľúbenejších dezertov veľkých aj malých.
500 ml mlieka
2 vajcia
70 g cukru
15 g maizeny alebo vanilkového pudingového prášku
pol balíčka vanilkového cukru
Z bielkov a 1 PL cukru vyšľaháme tuhý sneh. V 1 dl mlieka zmiešame žĺtky, maizenu a vanilkový cukor.
Zvyšné mlieko a cukor dáme variť. Do vriaceho zavárame čajovou lyžičkou halušky zo snehu. Nedávame ich naraz veľa, lebo sa nafúknu - zväčšia svoj objem. Chvíľu ich povaríme po obidvoch stranách a vyberieme dierovanou vareškou na misku.
Keď uvaríme všetky halušky, pridáme do mlieka rozšľahané žĺtky a za stáleho miešania krátko povaríme. Musíme dávať pozor aby sa žĺtky nezrazili - aby sa neurobili hrudky. Krém má ostať hladký.
Rozdelíme do misiek a do stredu každej dáme snehové halušky.
Rada:
Snažím sa v múčnikoch znižovať cukor. V tomto so naposledy dala iba 50 g cukru a stačilo to. Môžete to vyskúšať. Po uvarení krému ho ešte stále môžete dosladiť.