Krupicové rezy s jahodovou omáčkou
4 porcie:
500 ml mlieka
120 g detskej krupice
50 g kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
1 vajce
1 PL citrónovej šťavy
citrónová kôra z chemicky neošetreného citróna
štipka soli
maslo a strúhanka na formu
Omáčka:
250 g jahôd
100 ml vody
1 PL jahodového džemu (možno vynechať)
2 PL cukru (podľa kyslosti jahôd)
1 PL škrobu (kukuričný alebo zemiakový)
Mlieko so štipkou soli privedieme k varu. Tenkým prúdom vsypeme krupicu a za stáleho miešania povaríme asi 2 minúty. Odstavíme a necháme vychladnúť.
Zatiaľ vyšľaháme tuhý sneh z bielka.
Do kaše vmiešame žĺtok, cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru a šťavu. Nakoniec sneh a nalejeme do maslom vymastenej a strúhankou vysypanej zapekacej misky - pekáčika. Veľmi dobre vyzerajú aj jednoporciové zapekacie misky. Tie po upečení vyklopíme na tanier.
Pečieme na 160 ºC asi 30 min. Necháme vychladnúť vo forme a nakrájame na rezy.
Počas pečenia očistíme jahody a nakrájame na kúsky. Ohrejeme džem zriedený vodou, pridáme jahody, cukor a krátko povaríme. Nakoniec zahustíme škrobom rozmiešaným v troške vody, necháme prejsť varom a odstavíme.
Rezy podávame s jahodovou omáčkou.