Hrušky v čokoláde
Jednoduchá príprava, lahodná chuť, efektný vzhľad.
4 hrušky - zrelé, ale pevné
250 - 300 ml bieleho vína (alebo jablkový džús pre deti)
100 g cukru
kúsok škorice
šťava z 1 citróna
200 g čokolády
2 PL smotany
uvarený vanilkový puding alebo krém
Hrušky olúpeme tak, aby na nich ostali stopky. Zospodu môžeme opatrne vybrať časť jaderníka, nie cez celú hrušku. Ak treba, spodok vodorovne zrežeme tak, aby mohla hruška stáť.
Do malého hrnca dáme víno, cukor, škoricu a citónovú šťavu. Pomaly privedieme k varu a keď sa cukor rozpustí vložíme hrušky. Povaríme 7 - 8 minút.
Hrušky opatrne vyberieme a necháme odkvapkať.
Čokoládu nalámeme na kúsky a s trochou smotany roztopíme vo vodnom kúpeli. Polejeme ňou rovnomerne hrušky a necháme stuhnúť.
Uvaríme klasický vanilkový puding - dávka na 1/2 mlieka - ale pridáme asi 1 dl mlieka naviac aby nebol po vychladnutí taký tuhý.
Puding rozdelíme do pekných misiek a po vychladnutí do stredu položíme 1 čokoládovú hrušku.