Zapečené tvarohové palacinky
Trochu viac práce, ale výsledok stojí za to. Palacinky si môžete upiecť 1 deň a dokončiť 2. deň.
Palacinky:
250 g hladkej múky
600 ml mlieka
2 vajcia
1 PL cukru
štipka soli
Plnka:
500 g jemného tvarohu
125 ml zakysanej smotany
2 žĺtky
3 bielky
4 PL cukru
3 PL zmäknutého masla
Poleva:
1 žĺtok
2 PL cukru
150 ml smotany
Omáčka:
1 marhuľový kompót
1 vanilkový cukor
štipka šlorice
Z múky, mlieka, vajec, cukru a soli vymiešame hladké cestíčko a necháme odpočinúť asi 20 min.
Upečieme palacinky, cestíčko by malo vystačiť asi na 12 kusov.
Pripravíme si plnku: vymiešame 2 žĺtky, 3 PL cukru a zmäknuté maslo do peny. Vmiešame tvaroh a zakysanú smotanu. Z 3 bielkov a 1 PL cukru vyšľaháme tuhý sneh a opatrne spojíme s tvarohovou zmesou.
Palacinky naplníme plnkou, zrolujeme a poukladáme vedľa seba do zapekacej misy, ktorú sme jemne potreli maslom.
Zmiešame smotanu, 2 PL cukru a 1 žĺtok a prelejeme palacinky v zapekacej mise. Dáme piecť do rúry na 180 - 190 ºC asi na 30 min.
Medzitým marhuľový kompót s vanilkovým cukrom a štipkou škorice rozmixujeme. Sladíme podľa potreby. So škoricou opatrne.
Upečené palacinky na tanieri posypeme práškovým cukrom a prelejeme marhuľovou omáčkou.
Na ovocnú omáčku môžeme použiť aj čerstvé jahody alebo maliny. Vtedy vynecháme škoricu.