Slivkové knedlíky
900 g zemiakov uvarených v šupe
300 g polohrubej múky
1 vajce
štipka soli
1 ČL cukru
asi 1 kg sliviek
škoricový cukor
maslo, strúhanka a práškový cukor na obalenie
Zemiaky je najlepšie uvariť deň dopredu. Scedíme a odložíme na chladné miesto.
Druhý deň zemiaky ošúpeme a pretlačíme, alebo najemno nastrúhame. Na pomúčenej doske spracujeme s múkou, vajcom, soľou a cukrom. Podľa potreby dáme múky trochu menej alebo viac. Cesto ale nemá byť tuhé.
Knedlíky môžeme pripraviť dvoma spôsobmi. Môžeme cesto vyvaľkať, pokrájať na štvorce na tie položíme vykôstkované slivky, do ktorých namiesto kôstky dáme trochu škoricového cukru. Dobre zabalíme.
Druhý spôsob: Z cesta robíme šúľky, odkrajujeme kúsky cesta a vždy jeden kúsok roztlačíme na jednej ruke. Vložíme slivku s cukrom a dobre zabalíme.
Knedlíky varíme asi 5 - 7 minút, podľa veľkosti. Medzitým zľahka opražíme na masle strúhanku. Vyberieme dierovanou vareškou a kladieme do strúhanky. Obalíme, pridáme práškový cukor a podávame.