Kakaová roláda s gaštanovou plnkou
Cesto: 6 vajec, 215 g práškového cukru, 120 g hladkej múky, 1 čajová lyžička prášku do pečiva, 40 - 45 g horkého neodtučneného kakaa
Plnka: 200 ml šľahačkovej smotany, 150 g gaštanového pyré, 2 polievkové lyžice (PL) rumu, 50 g čokolády na varenie, jemný kryštálový cukor podľa chuti
Sirup: 2 PL rumu, 6 - 7 PL vody, 2 PL kryštálového cukru
Cesto: Z bielkov vyšľaháme sneh, postupne pridávame 1/3 cukru a vyšľaháme dotuha. Žĺtky vyšľaháme s 2/3 cukru. Múku, prášok do pečiva a kakao preosejeme a pomaly zmiešame so žĺtkami. Nakoniec opatrne primiešame sneh. Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie. Papier môžeme potrieť rozpusteným maslom, ale nemusíme. Pečieme v stredne vyhriatej rúre 8 - 10 min. Vyskúšame špáradlom. Keď ostane suché, piškóta je upečená. Cesto po vybratí z rúry, necháme trochu vychladnúť, prikryjeme navlhčenou utierkou a obrátime. Opatrne odstránime papier a pomocou utierky hneď zrolujeme. Po vychladnutí opatrne rozbalíme pokvapkáme sirupom a potrieme plnkou. Pevne zrolujeme a necháme postáť. Pred podávaním môžme ozdobiť čokoládou a šľahačkou.
Plnka: Čokoládu roztopíme a schladenú vymiešame s gaštanovým pyré a rumom. Osobitne vyšľaháme smotanu s cukrom a všetko postupne zmiešame.
Sirup: V kastróliku zvaríme vodu s cukrom a necháme vychladnúť. Primiešame rum.
Pre deti rum nepoužijeme, iba cukrový sirup.