Jablkový chlebík
300 g postrúhaných jabĺk
50 g hrozienok
1 KL mletej škorice
120 g práškového cukru
2 vajcia
1 ČL vanilkového extraktu alebo vanilkový cukor
50 g masla
120 g hrubej múky
½ balenia prášku do pečiva
Citrónová poleva:
160 g práškového cukru
2 PL citrónovej šťavy
1 PL vriacej vody
Olúpané a postrúhané jablká premiešame s hrozienkami, so škoricou a necháme postáť.
Medzitým vyšľaháme z bielkov tuhý sneh. Osobitne vymiešame žĺtky s cukrom a vanilkou do peny, pridáme zmäknuté maslo, postrúhané jablká a preosiatu múku s práškom do pečiva. Nakoniec primiešame sneh z bielkov.
Chlebíkovú formu vymastíme maslom, vysypeme múkou a nalejeme cesto. Uhladíme a pečieme asi na 170ºC, 45 - 50 min. Urobíme skúšku špáradlom.
Upečený a vychladnutý chlebík vyklopíme a polejeme citrónovou polevou, alebo iba pocukrujeme.
Citrónová poleva:
Všetky suroviny miešame metličkou, kým sa nerozpustí cukor. Poleva má byť hladká a lesklá.