Egrešový koláč so snehom
Cesto:
300 g polohrubej múky
200 g masla
200 g jemného kryštáľového cukru
4 vajcia
4 - 5 PL mlieka
1 ČL prášku do pečiva
citrónová kôra z chemicky neošetreného citróna
Plnka a sneh:
500 - 600 g egrešu (zelený a červený - miešaný kvôli efektu)
150 g cukru
3 bielky
3 PL strúhaného kokosu
Očistíme egreš, umyjeme a necháme odkvapkať.
Tortovú formu vymastíme maslom a vysypeme múkou.
Zmäknuté maslo a cukor vyšľaháme do penista, potom opatrne pridáme vajíčka jedno po druhom.
Osobitne zmiešame preosiatu múku, prášok do pečiva a najemno nastrúhanú citrónovú kôru. Postupne zapracujeme do krémovej hmoty. Mlieka pridáme toľko, aby cesto nebolo tuhé.
Tortovú formu naplníme cestom, pokladieme egrešom a pečieme asi 40 min. na 190 ºC.
Medzitým vyšľaháme z bielkov a cukru tuhý sneh. Primiešame strúhaný kokos.
Predpečený koláč vyberieme opatrne z rúry a navŕšime kokosový sneh. Lyžicou môžeme vytvarovať ozdobne kopčeky.
Znížime teplotu na 170 ºC a dopečieme asi 10 min. doružova.