Egrešový koláč s posýpkou
Cesto:
300 hladkej múky
150 g studeného masla
100 g cukru
1 vajce
citrónová kôra
Plnka a posýpka:
1 kg egrešu
300 g múky
200 g studeného masla
180 g cukru
100 g mletých lieskovcov
4 - 5 PL pikantného džemu
Do misy preosejeme múku, pridáme kúsky masla, vajce, trochu nastrúhanej citrónovej kôry a uhnetieme cesto. Rovnako môžeme všetky suroviny spracovať v mixéri. Akonáhle sa všetko spojí do gule je cesto hotové.
Cesto dáme na potravinársku fóliu, zabalíme a dáme do chladničky odpočinúť na 30 min.
Medzitým si egreše očistíme, umyjeme a osušíme.
Plech vyložíme papierom na pečenie a cesto na ňom môžeme priamo vyvaľkať. Popicháme vidličkou a predpečieme na 180 ºC asi 10 min. Vyberieme a necháme trochu vychladnúť.
Zatiaľ si z múky, mletých orieškov, cukru a kúskov studeného masla urobíme posýpku.
Predpečené cesto potrieme džemom, pokladieme egrešami a posypeme posýpkou.
Dopečieme na 170 - 180 ºC asi 25 min.
Hotový vychladnutý koláč posypeme práškovým cukrom.