Dunajské vlny
Cesto:
5 vajec
250 g masla
180 g práškového cukru
380 g hladkej múky
150 ml mlieka
20 g kakaa
1 vanilkový cukor
1/2 balenia prášku do pečiva
štipka soli
400 g vykôstkovaných kompótovaných čerešní (alebo višní)
Krém:
200 g masla
180 g práškového cukru
250 g jemného tvarohu
1 vanilkový cukor
Poleva:
200 g horkej čokolády na varenie
100 ml smotany
Cesto:
Rúru predhrejte na 160 ºC. Veľký plech vyložte papierom na pečenie, alebo vymažte maslom a vysypte polohrubou múkou.
Z bielkov a štipky soli vyšľahajte tuhý sneh.
Maslo s cukrom a vanilkou vyšľahajte do penista. Primiešajte žĺtky po jednom. Vmiešajte polovicu preosiatej múky s práškom do pečiva, polovicu snehu, polovicu mlieka a zbytok múky so zbytkom snehu.
Na pripravený plech nalejte 2/3 cesta.
Druhú polovicu mlieka zmiešajte s kakaom a zbytkom cesta. Nalejte na svetlé cesto a rovnomerne poukladajte čerešne. Pečte vo vyhriatej rúre asi 40 - 45 min.
Upečený koláč nechajte vychladnúť.
Plnka:
Zmäknuté maslo vyšľahajte s cukrom a vanilkou do penista. Zmiešajte s tvarohom. Plnku natrite na vychladnutý koláč a dajte stuhnúť do chladničky.
Poleva:
Nalámte čokoládu na malé kúsky a zalejte horúcou smotanou. Premiešajte a po rozpustení polejte koláč. Po stuhnutí nakrájajte.