Bielkový chlebík s jablkom
Využite bielky z mrazničky alebo čerstvé a upečte si dobrý šťavnatý koláčik.
6 bielkov
6 PL práškového cukru (mierne kopcovité)
6 PL hrubej múky (mierne kopcovité)
3 PL roztopeného masla
50 g horkej čokolády (varová nad 50% kakaa)
1 jablko sladkokyslé
1 - 2 hrste hrozienok - sultánok
Čokoládu nakrájajte nahrubo a hrozienka preberte a umyte. Jablko olúpte a nastrúhajte nahrubo (na strúhadle väčšie dierky). Maslo roztopte a dajte schladiť.
Chlebíkovú formu vymažte maslom a vysypte hrubou múkou, alebo vyložte papierom na pečenie. Ten môžete tiež trochu potrieť maslom.
Bielky šľahajte a počas šľahania pridávajte cukor - vždy 1 polievkovú lyžicu. Môžete pridať štipku soli. Chceme tuhý lesklý sneh.
Do snehu postupne vmiešajte vareškou vychladnuté maslo, nakrájanú čokoládu a scedené osušené hrozienka. Jablko pridajte nakoniec, keď pustilo veľa štavy, trochu ho vyžmýkajte.
Cesto nalejte do formy a pečte v rúre vyhriatej na 180 ºC asi 25 - 30 min. Urobte skúšku špáradlom. Upečený chlebík nechajte vychladnúť, vyklopte a pocukrujte.