Višňový koláč s tvarohom
Tvarohové cesto, tvarohová plnka a pikantné ovocie. Zdravý a chutný koláč. Vhodné je aj iné ovocie, napr. ríbezle červené, ríbezle čierne. Rebarbora by bola tiež vhodná.
Tvarohové cesto:
220 g hladkej múky
120 g jemného tvarohu
60 g práškového cukru
4 PL oleja
4 PL mlieka
1 vajce
1 vanilkový cukor
1/2 balenia prášku do pečiva
štipka soli
Plnka:
1 - 1,5 kg višní
350 g jemného tvarohu
150 g zakysanej smotany
40 g cukru
1 PL zemiakového škrobu (alebo vanilkového pudingu)
1 vanilkový cukor
Tvarohové cesto:
Zmiešame suché prísady - múku a prášok do pečiva.
Tekuté prísady - tvaroh, vajce, cukor, vanilkový cukor, soľ, olej a mlieko podľa potreby. Ak tvaroh obsahuje veľa vody mlieko vynecháme.
Všetko spojíme a uhnetieme hladké cesto.
Plnka:
Umyté višne osušíme a odkôstkujeme.
Cesto vyvaľkáme priamo na plechu vyloženom papierom na pečenie. Môžeme ho vyvaľkať aj medzi dvoma papiermi na pečenie na doske. Prenesieme na plech a vrchný papier opatrne stiahneme.
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
Osobitne vymiešame tvaroh, zakysanú smotanu, cukor, žĺtky, škrob a vanilkový cukor. Nakoniec opatrne vmiešame sneh.
Plnku rozotrieme na cesto, pokladieme višňami a pečieme na 180 - 190 ºC, asi 35 min.
Hotový koláč posypeme práškovým cukrom.