Tvarohový koláč so snehom
Cesto: 150 g polohrubej múky, 1 vajce, 1 žĺtok, 75 g masla, 75 g práškového cukru, 1 ČL prášku do pečiva
Plnka: 500 g jemného tvarohu, 1 vajce, 3 žĺtky, 1 dl oleja, 100 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 1 vanilkový puding, 0,5 l mlieka
4 bielky (1 ostal z cesta a 3 z plnky), 4 PL kryštálového cukru
V mise spracujeme preosiatu múku s práškom do pečiva, vajce, žĺtok, maslo a cukor na cesto. Môžeme to urobiť vidličkou a neskôr si pomôžeme rukami. Aspoň na 30 min. ho necháme zabalené v chladničke odpočinúť.
Okrúhlu koláčovú formu vymastíme maslom, vysypeme múkou. Cesto vyvaľkáme a dáme do formy, vytiahneme ho aj na boky. Môžeme ho aj pomúčenými rukami utľapkať.
V mixéri zmiešame tvaroh, vajce, žĺtky, olej, cukor, vanilkový cukor, pudingový prášok a mlieko. Zmes nalejeme opatrne na cesto a pečieme asi 35 - 40 min. v stredne vyhriatej rúre.
Medzitým vyšľaháme z bielkov a cukru tuhý sneh. Opatrne ho navrstvíme na horúci koláč a ešte pár minút dopečieme do zlata.