Rebarborový koláč s posýpkou
Blíži sa sezóna rebarbory. Upečte si tento vynikajúci koláč. Príprava cesta je veľmi jednoduchá. Je to vlastne iba posýpka, plnka a zase posýpka.
Cesto - posýpka:
500 g polohrubej múky
250 g masla
125 g cukru
1 vanilkový cukor
½ KL mletej škorice
štipka soli
Plnka:
1 kg rebarbory
500 g jemného tvarohu
3 vajcia
125 g práškového cukru
100 g masla
1 vanilkový puding
1 citrón
Rúru dáme vyhriať na 180ºC.
V mise zmiešame vidličkou múku, rozpustené a vychladnuté maslo, cukor, vanilkový cukor, škoricu a soľ. Cesto má byť ako posýpka.
Dve tretiny posýpky dáme na plech vyložený papierom na pečenie a zľahka pritlačíme. Pečieme 12 - 15 min. do slabého zružovenia.
Medzitým očistíme rebarboru a nakrájame na 4 - 5 cm kúsky.
Citrón dobre umyjeme a osušíme. Nastrúhame kôru a vymiešame so zmäknutým maslom a práškovým cukrom. Postupne pridáme vajcia, tvaroh a pudingový prášok.
Plnku dáme na upečené cesto, pokladieme kúskami rebarbory a posypeme posýpkou. Pečieme ešte asi 45 min. na 170 - 180º C.
Po vychladnutí môžeme posypať práškovým cukrom.