Jahodový závin s tvarohovou plnkou
Šťavnatý závin z krehkého cesta, ktoré možno nahradiť aj hotovým lístkovým cestom.
Cesto:
300 g hladkej múky
100 ml vody
30 g masla
1 vajce
1 KL soli
Plnka:
500 g mäkkého tvarohu
500 g jahôd
3 vajcia
175 g cukru
90 g masla
4 PL detskej krupice
40 g hrozienok
1 KL nastrúhanej citrónovej kôry
štipka soli
1 PL mandľových lupienkov
práškový cukor
Na doske spracujeme preosiatu múku, soľ, vodu, vajce, a roztopené maslo. Na pomúčenej ploche dobre vypracujeme cesto, až sa tvoria bublinky. Zabalíme do potravinárskej fólie a necháme odpočinúť 30 min.
Z 3 bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
60 g zmäknutého masla s cukrom vyšľaháme, primiešame 3 žĺtky, tvaroh, 3 polievkové lyžice krupice, hrozienka, citrónovú kôru a štipku soli. Nakoniec vmiešame sneh.
Umyté a odkvapkané jahody nakrájame na štvrtky.
Cesto môžeme vyvaľkať na pomúčenom papieri na pečenie - veľkosť podľa pekáča.
Na tenko vyvaľkané cesto potrieme tekutým maslom, posypeme 1 polievkovou lyžicou krupice a rozložíme tvarohovú plnku. Okraje vynecháme. Pokladieme jahodami. Zrolujeme a spolu s papierom preložíme na pekáč. Potrieme zbytkom masla a posypeme mandľovými lupienkami.
Pečieme do zlata asi 40 min. na 180 ºC. Upečený posypeme práškovým cukrom.