Jablkový koláč z krehkého cesta
300 g hladkej múky
130 g masla (tuku)
70 g cukru
štipka soli
1 vajce
1 žĺtok
1 vanilkový cukor
2 - 3 PL smotany alebo mlieka
1 ČL prášku do pečiva
700 - 800 g jabĺk
70 - 100 g cukru
škorica
V mixéri rýchlo spracujeme múku, maslo pokrájané na kocky,cukor, soľ, vajce, žĺtok, vanilkový cukor a podľa potreby smotanu, alebo mlieko. Akonáhle sa cesto spojí vypneme mixér a cesto vyberieme. Prepracujeme rukami, rozdelíme na 2 diely, zabalíme do potravinárskej fólie a dáme odpočinúť do chladničky.
Medzitým si pripravíme plnku. Jablká olúpeme a nastrúhame.
Cesto vyvaľkáme a dáme na plech vyložený papierom na pečenie. Jablká vyžmýkame a pokladieme na cesto. Pocukrujeme podľa kyslosti jabĺk, posypeme škoricou. Môžeme posypať hrozienkami, alebo posekanými vlašskými orechami. Prikryjeme druhým cestom, okraje zatlačíme a cesto popicháme vidličkou. Celý koláč potrieme mliekom a upečieme do ružova. Hotový pocukrujeme.
Toto je predpis na menší plech, môžeme zdvojnásobiť všetky suroviny a použiť veľký plech.