Broskyňový koláč s kyslou smotanou
Krehké cesto:
200 g hladkej múky
120 g vychladeného masla
60 g cukru
2 žĺtky
1 vanilkový cukor
štipka soli
maslo na vymazanie formy
strukoviny na predpečenie cesta alebo alobal
Obloha:
1 kg broskýň alebo nektáriniek
100 ml zakysanej smotany
50 g cukru
2 vajcia
Cesto:
Múku, maslo na kúsky, cukor, žĺtky, vanilkový cukor a štipku soli spracujeme rýchlo. Stačí keď nám vznikne posýpka ako mokrý piesok. Zabalíme do potravinárskej fólie, pomocou nej cesto spojíme a dáme na 30 min. do chladničky.
Tortovú formu s priemerom 26 cm vymastíme maslom, môžeme aj vyložiť dno papierom na pečenie.
Cesto vyvaľkáme a dáme do formy tak, aby siahalo aj na boky. Popicháme vidličkou, prekryjeme papierom na pečenie a nasypeme strukoviny (suchý hrach, fazuľu-tie potom schladíme a odložíme na budúce pečenie). Môžeme použiť dlhý pás alobalu. Zrolujeme ho po dĺžke a položíme na cesto po obvode vo vnútri formy. Bude ako záťaž.
Pečieme na 180 ºC asi 15 min.
Obloha:
Broskyne prudko sparíme vo vriacej vode, opatrne olúpeme a prekrojíme na polovičky. Vykôstkujeme. Vajcia rozdelíme. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Žĺtky s cukrom ušľaháme do peny, vmiešame kyslú smotanu a nakoniec opatrne sneh.
Z predpečeného cesta opatrne odstránime papier so strukovinami. Pokladieme broskyňami rezom dolu. Zalejeme vajíčkovou polevou a dopečieme asi 30 min.