Tvarohové šišky plnené džemom
40 g droždia
60 g práškového cukru + na posypanie
200 - 250 ml vlažného mlieka
50 g zmäknutého masla
1 vanilkový cukor alebo 1 ČL vanilkového extraktu
4 žĺtky
500 g hladkej múky
100 g jemného tvarohu
3 - 4 PL rumu
štipka soli
malinový džem
olej na výprážanie
V polovici mlieka rozdrobte droždie pridajte trochu cukru, rozmiešajte a nechajte na teplom mieste vzísť kvások.
Vo veľkej mise rozmiešajte maslo, zbytok cukru, vanilkový cukor a žĺtky. Pridajte tvaroh, rum, soľ, preosiatu múku a nakoniec kvások. Podľa potreby pridajte mlieko. Vypracujte polotuhé cesto, ktoré sa nelepí. Prikryté nechajte kysnúť asi 1 hod. na teplom mieste.
Na pomúčenej doske vyvaľkajte cesto na 0,5 cm a vykrajujte kolieska s priemerom asi 8 cm. Na každé druhé koliesko dajte do stredu 1 čajovú lyžičku džemu. Prikryte prázdnym kolieskom cesta a stlačte dobre okraje. Menším kolieskom s priemerom asi 7 cm vykrojte už plnené koliesko.
Dajte na múkou posypaný plech alebo dosku v odstupoch, aby sa po vykysnutí nezlepili. Prikryte čistou utierkou alebo potravinovou fóliou a nechajte ešte 30 min. kysnúť.
Vo vyššej vrstve ohriateho oleja smažte šišky z obidvoch strán dozlata. Dajte odkvapkať na papierovú utierku a posypte práškovým cukrom.