Tvarohové pampúšiky
300 g hrubej múky
250 g jemného tvarohu
100 - 200 ml mlieka
10 g droždia
30 g jemného kryštálového cukru
30 g masla
1 žĺtok
1 - 2 PL rumu
1 ČL vanilkového extraktu
štipka soli
slnečnicový olej na vyprážanie
Z vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások.
Do veľkej misy preosejeme múku. Pridáme tvaroh, rozpustené a schladené maslo, žĺtok, rum, vanilku, soľ a kvások. Vypracujeme vláčne, dosť tuhé cesto. Na teplom mieste necháme vykysnúť asi 1 hodinu.
Cesto vyvaľkáme na 1,5 - 2 cm. Vykrajujeme kolieska s priemerom asi 8 - 10 cm. Prikryjeme utierkou a necháme ešte asi 20 min. kysnúť.
Vyprážame vo väčšom množstve horúceho oleja z obidvoch strán do zlata.
Necháme odkvapkať na papierovom obrúsku a posypeme cukrom, alebo škoricovým cukrom. Môžeme podávať s ovocnou omáčkou, napr. z mrazených malín alebo lesného ovocia.
Z cesta môžeme robiť namiesto koliesok šúľky a tie vypražíme.