Slivkový koláč s posýpkou
Toto kysnuté cesto je veľmi jednoduché, je to liate kysnuté cesto. Nemusíte ho spracovávať rukami na doske ani vaľkať.
Cesto:
500 g hladkej múky
500 ml mlieka
200 g krupicového cukru
100 g roztopeného masla
2 žĺtky
30 g droždia
štipka soli
Náplň:
1 kg sliviek (alebo iné šťavnaté sladkokyslé ovocie)
Posýpka:
100 g hrubej múky
75 g studeného masla pokrájaného na malé kocky
75 g krupicového cukru
1 vanilkový cukor
Pripravíme si kvások:
Do misky odoberieme 1 lyžičku cukru a miešame s droždím až kým nám nevznikne redšia kašička. Pridáme 1 PL múky a 100 ml vlažného mlieka. Premiešame a necháme asi 10 min. na teplom mieste vzísť kvások.
Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme vykysnutý kvások, cukor, vychladnuté maslo, soľ, žĺtky a zbytok vlažného mlieka. Ručným šľahačom - s hnetacími metlami - vymiešame na hladké cesto a prikryté necháme vykysnúť na teplom mieste asi 1 hod. Hotové cesto bude trochu redšie, ale tak to má byť.
Medzitým slivky umyjeme, osušíme a rozpolíme.
Rúru predhrejeme na 190 ºC. Veľký pekáč vyložíme papierom na pečenie alebo vymastíme maslom a nalejeme doňho cesto. Poukladáme slivky vedľa seba rezom hore. Okraje necháme voľné.
Osobitne zmiešame studené maslo, múku, cukor a vanilkový cukor vidličkou. Posýpku môžeme pripraviť aj rukami.
Posypeme koláč posýpkou a pečieme asi 40 min. Upečený a vychladnutý koláč posypeme práškovým cukrom.
Rada:
Množstvo cesta stačí na 2 veľké plechy. Koláč je šťavnatejší, šťava zo sliviek nepreteká. Posýpku je ale dobre zdvojnásobiť. Vyskúšala som to a je to lepšie.