Škvarkové pagáčiky s kyslou smotanou
500 g polohrubej múky
400 g škvarkov
30 g droždia
mlieko
kryštálový cukor na hrot noža
2 žĺtky
5 PL kyslej smotany
soľ
mleté čierne korenie
1 vajce
Škvarky pomelieme na mäsovom mlynčeku.
V troche vlažného mlieka rozmiešame droždie a štipku cukru. Necháme na teplom mieste vzísť kvások.
Do misy preosejeme múku, pridáme kvások, kyslú smotanu, žĺtky, soľ, čierne korenie a pomleté škvarky. Vypracujeme tuhšie cesto, prikryjeme utierkou alebo potravinárskou fóliou a necháme asi pol hodiny kysnúť.
Cesto vyklopíme na dosku a vyvaľkáme asi na 2 cm. Preložíme ho na polovicu na obdĺžnik a potom zase na polovicu na štvorec. Priklopíme misou a necháme znovu pol hodiny odpočívať.
Vyvaľkáme na hrúbku 2 cm a vykrajujeme kolieska, ktoré poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Ostrým nožom ozdobne narežeme mriežku a potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Pečieme asi 40 min. na 180ºC do ružova. Asi v polovici pečenia otočíme plech aby sa pagáčiky upiekli rovnomerne aj vpredu, aj vzadu.