Šišky
500 g hrubej múky
4 žĺtky
125 ml mlieka
50 g cukru
50 g masla
20 g droždia
1 - 2 PL rumu
trošku soli
tuk na vyprážanie
ľubovoľný lekvár na plnenie
V troche vlažného mlieka rozmiešame trochu cukru, droždie a trochu múky a na teplom mieste necháme dobre nakysnúť kvások.
Medzitým vymiešame maslo s cukrom, postupne pridávame žĺtky a vymiešame do penista.
Primiešame kvások, rum, soľ a múku. Vypracujeme vláčne cesto a necháme ho na teplom mieste vykysnúť.
Vykysnuté cesto vyvaľkáme asi na hrúbku prsta a vykrajujeme kolieska. Na jedno koliesko dáme trochu lekváru a prikryjeme druhým kolieskom. Okraje pritlačíme a necháme pomaly kysnúť pod utierkou. Môžeme aj po pritlačení okrajov prstami - tým že sa nám zväčší obvod - znovu vykrojiť. Tak sa nám cesto dobre spojí.
Šišky po chvíli obrátime a necháme kysnúť aj z druhej strany.
V hrnci ohrejeme dostatok tuku, aby v ňom šišky mohli plávať. Keď je rozpálený opatrne vkladáme šišky a smažíme ich z oboch strán do zlata.
Vyberáme dierovanou vareškou na papierovú utierku a necháme odsať prebytočný tuk.
Pocukrujeme.