Jablkovo-hrozienkové smažienky
270 g hladkej múky
100 g práškového cukru
150 ml mlieka
1/2 balenia prášku do pečiva
2 vajcia
50 ml rumu
100 g hrozienok
2 nakyslé jablká
1 citrón
štipka soli
olej na vyprážanie
Hrozienka namočíme do rumu. Jablká olúpeme, nakrájame na malé kocky a pokvapkáme citrónovou šťavou aby nezhnedli.
Cukor vymiešame s vajíčkami, pridáme citrónovú kôru, mlieko a preosiatu múku s práškom do pečiva a soľou. Nakoniec primiešame odkvapkané hrozienka a jablká. Necháme chvíľu postáť.
Ohrejeme olej, toľko aby šišky v ňom mohli plávať. Polievkovou lyžicou vykrajujeme cesto a opatrne vkladáme do horúceho oleja. Smažíme do zlata z obidvoch strán. Dierovanou vareškou vyberieme na papierovú utierku odkvapkať. Posypeme práškovým, alebo škoricovým cukrom.
Tip: Do cesta možeme vmiešať ešte nasekané oriešky - lieskovce, pistácie, mandle - podľa chuti.