Bratislavské rožky
500 g polohrubej múky
150 g masla
50 g práškového cukru
30 g droždia
200 ml mlieka
2 žĺtky
štipka soli
Plnka:
150 g mletých vlašských orechov
120 g cukru
50 g piškótových omrviniek
100 ml mlieka
Vo vlažnom mlieku rozmiešame droždie a trochu cukru. Necháme vzísť kvások na teplom mieste.
Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom, postupne primiešame žĺtky. Pridáme preosiatu múku, soľ a kvások. Vypracujeme vláčne cesto a necháme ho vykysnúť.
Na pomúčenej doske cesto vyvaľkáme, pokrájame na štvorce a na každý dáme trochu plnky. Urobíme rožky, poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajcom. Necháme ešte nakysnúť.
Potom ich ešte raz potrieme vajcom a upečieme na 180 - 190 ºC do zlata.
Plnka:
Mlieko a cukor privedieme k varu, pridáme orechy, za stáleho miešania chvíľu povaríme. Nakoniec primiešame piškótovú strúhanku a odstavíme. Necháme vychladnúť.
Môžeme plniť aj makovou plnkou.