Vanilkové rohlíčky plnené
250 g masla
250 g hladkej múky 00
5 polievkových lyžíc kyslého mlieka (možno použiť aj biely jogurt, zakysanú smotanu)
štipka soli
pikantný tuhý džem - napríklad z čiernych ríbezlí
práškový cukor a vanilkový cukor na obaľovanie
Z masla, múky, kyslého mlieka a soli vypracujeme cesto najprv v mise, potom dopracujema rukami na doske. Zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky na niekoľko hodín. Najlepšie cez noc.
Potom z cesta berieme po kúskoch, zbytok dáme zase do chladničky. Odobraté cesto vyvaľkáme na doske na tenko a nakrájame na štvorce asi 6x6 cm. Na každý dáme do stredu malú kôpku džemu a zrolujeme tak aby nevytiekol. Okraje zatlačíme prstom a dáme na plech vyložený papierom na pečenie.
Pečieme v stredne vyhriatej rúre do svetlo- ružova asi 7-10 min. Ešte horúce obalíme v práškovom cukre zmiešaným s vanilkovám cukrom.
Plniť môžeme aj orechovou, alebo makovou plnkou.
Z jednej dávky urobíme aj 85 kúskov. Dobre uskladnené vydržia aj 2 týždne.