Kohút na víne (kura)
Inšpirácia z francúzskej kuchyne. Pretože kohúta ťažko zohnať, vyskúšajte obyčajné kura.
1 kura, 10 - 12 malých cibuliek (alebo menej veľkých prekrojených na ¼), 100 - 150 g šampiňónov, 50 g prerastenej slaniny, 1 nožička stonkového zeleru, kúsok masla, trochu oleja, pár vetvičiek tymiánu, ½ až ¾ l červeného vína, trochu hydinového vývaru alebo vody, soľ,
Kura naporcujeme na približne rovnako veľké kúsky. Použijeme prsia s kožou, stehná aj krídla.
Vo veľkom hrnci na masle orestujeme cibuľky dozlata, pridáme pokrájanú slaninu a kúsok stonkového zeleru vcelku. Po chvíli vyberieme na tanier, do hrnca pridáme huby pokrájané na ¼, alebo celé keď sú malé. Nožičky môžeme odlomiť a použiť len hlavičky. Pridáme trošku oleja a huby opečieme, nie celkom domäkka. Keď sú hotové tiež ich vyberieme k zelenine a na výpek dáme naporcované kura. Osolíme a opečieme po oboch stranách.
Teraz vrátime do hrnca zeleninu aj huby, pridáme pár stoniek tymiánu, soľ, trochu vývaru a červené víno, tak aby bolo všetko ponorené. Dusíme asi 45 min. Nakoniec zeler a vetvičky z tymiánu vyberieme.