Osso buco
Dusené teľacie nožičky - ossobuco - vynikajúce talianske jedlo.
4 hrubé plátky teľacej nožičky preseknuté cez špikovú kosť
1 cibuľa
1 mrkva
1 stonka zeleru
1 plechovka krájaných paradajok (asi 400 ml)
1 ČL cukru
100 - 150 ml červeného vína
100 ml mäsového vývaru
50 g masla
2 PL olivového oleja
2 PL hladkej múky
soľ
mleté čierne korenie
1 - 2 strúčiky cesnaku
1 - 2 PL petržlenovej vňate
strúhaná kôra z ½ citróna
Mäso umyte a dobre osušte. Bočné blany nakrojte na viacerých miestach dookola, aby sa mäso pri opekaní nekrútilo. Osoľte, okoreňte a obaľte v hladkej múke. Prebytočnú múku otraste. V hlbšej panvici opečte na roztopenom masle s olejom do zlata z obidvoch strán.
Medzitým si očistite a nakrájajte na drobno cibuľu, mrkvu a zeler.
Opečené mäso vyberte a na výpeku orestujte zeleninu. Podlejte vínom a nechajte odpariť alkohol. Pridajte paradajky a vložte mäso vedľa seba. Podlejte vodou tak, aby boli nožičky zaliate. Osoľte, okoreňte a pridajte trošku cukru. Priveďte k varu, stlmte oheň a duste prikryté asi 1 hod. Asi v polovici dusenia raz obráťte a podľa potreby podlievajte vývarom alebo vodou. Ak treba duste dlhšie
Zatiaľ si nadrobno nakrájajte cesnak, petržlenovú vňať a všetko zmiešajte s nastrúhanou citrónovou kôrou. Vznikne Vám "gremolata". Pred dokončením vmiešajte do omáčky polovicu gremolaty a polovicou ozdobte hotové ossobuco na tanieri.
Ossobuco je talianske jedlo a taliani k nemu robia milánske rizoto alebo polentu - kukuričnú kašu. Môžete podávať aj so zemiakovou kašou.