Špenátové rohlíčky
Dobrý spôsob ako naučiť deti jesť špenát. Cesto je tvarohové, ale môžeme ho nahradiť aj cestom lístkovým. Rohlíčkami nepohrdnú ani dospelí.
Cesto:
250 g hladkej múky
250 g studeného masla
250 g jemného tvarohu
1/2 ČL soli
Plnka:
400 - 450 g mrazeného špenátu (nie pretlak)
100 g šunky
50 g hrozienok
50 g píniových jadierok
1 cibuľa
1 - 2 strúčiky cesnaku
2 PL oleja
Na dokončenie:
1 žĺtok
1 PL sezamových semienok
Z múky, tvarohu, studeného masla nakrájaného na malé kúsky a soli, rýchlo vypracujeme cesto. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky na niekoľko hodín.
Špenát necháme rozmraziť na sitku. Všetku vodu vytlačíme.
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme nakrájaný cesnak a špenát. Chvíľu povaríme a primiešame nakrájanú šunku, pínie a hrozienka. Všetko zmiešame a necháme vychladnúť. Podľa potreby osolíme.
Polovicu cesta vyvaľkáme na tenko a nakrájame na štvoce 10 x 10 cm. Každý štvorec ešte prekrojíme diagonálne na 2 trojuholníky.
Na širšiu časť cesta dáme lyžičku plnky a zrolujeme smerom k špici. Rovnako urobíme rohlíčky z druhej polovice cesta.
Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Žĺtok zmiešame s 2 lyžicami vody a potrieme ním rohlíčky. Posypeme sezamom a pečieme 15 - 20 min. na 200 ºC.