Rizoto so zelenou špargľou
320 g ryže Arborio (alebo guľatozrnná ryža)
500 g zelenej špargle
1 šalotka
50 g syra parmezánu
50 g masla
3-4 PL olivového oleja
1,5 l zeleninového vývaru
1 dl suchého bieleho vína
Umytú špargľu očistite od drevnatých koncov. Keď ohnete špargľu zlomí sa na mieste pokiaľ je drevnatá. Odlomené spodky môžete použiť na prípravu vývaru. Hlavičky asi 4 cm odložte a stredy nakrájajte na kolieska.
Špičky špargle blanšírujte asi 3-4 min. vo vriacej osolenej vode, vyberte, prudko ochlaďte a odložte.
Šalotku nakrájanú na drobno orestujte na olivovom oleji, pridajte polovicu koliesok špargle, osoľte, pridajte 1 naberačku vývaru, prikryté poduste 5 min. a nechajte vychladnúť. Rozmixujte ponorným mixérom.
Osobitne v hlbokej panvici na olivovom oleji restujte ryžu 3 - 4 min. osoľte, podlejte vínom a nechajte ho odpariť. Potom za občasného miešania podlievajte vývarom. Vždy keď ryža absorbuje vývar prilejte ďalší a pokračujte kým ryža nebude al dente. Asi v polovičke varenia pridajte 2. polovicu špargle pokrájanej na kolieska. Pred dokončením primiešajte rozmixovaný krém (môžete si odložiť trošku na ozdobu), studené maslo pokrájané na kocky a trochu parmezánu. Dobre vymiešajte, rizoto má byť krémové a robiť na tanieri "vlnu". Má sa pomaly rozlievať. Podľa potreby dosoľte. Na tanieri ozdobte špičkami špargle a posypte parmezánom.