Hráškové rizoto
Inšpirované výbornou talianskou kuchyňou.
300 g ryže na rizoto, 400 g mladého hrášku (mrazeného), 50 g prerastenej slaniny, 50 g masla, 2 PL olivového oleja, jarná cibuľka, 1 l kuracieho vývaru, 1 PL petržlenovej vňate, mleté biele korenie, soľ, 3 - 4 PL nastrúhaného parmezánu
V hrnci ohrejeme mäsový vývar. V druhom hrnci na oleji a polovici masla opečieme slaninu pokrájanú na pásiky, pridáme pokrájanú cibuľku a orestujeme. Pridáme hrášok, podlejeme vývarom, osolíme a povaríme. Prisypeme ryžu, okoreníme a za občasného premiešania a podlievania vývarom uvaríme. Ryža nesmie byť rozvarená.
Primiešame druhú polovicu masla, petržlenovú vňať a polovicu syra. Rizoto nemá byť husté, má takzvane robiť vlnu - to znamená pomaly sa rozlievať. Na tanieri ešte posypeme syrom.