Cestoviny s paradajkovo-bylinkovou omáčkou
Ľahké letné talianske jedlo. Nasýti ale nezaťaží, vhodné ako obed alebo večera počas horúcich dní.
500 g cestovín (tagliatelle=dlhé široké rezance alebo farfalle=motýliky)
1 kg paradajok (alebo 2 plechovky krájaných paradajok)
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 vetvička rozmarínu
1 - 2 vetvičky oregana
1 vetvička tymiánu
2 - 3 PL olivového oleja
50 g parmezánu vcelku
mleté čierne korenie
soľ
Dáme variť vodu na cestoviny a uvaríme podľa návodu.
Medzitým pomaly orestujeme na oleji cibuľu pokrájanú nadrobno spolu s cesnakom.
Paradajky sparíme vo vriacej vode pár sekúnd, vyberieme a olúpeme. Zbavíme ich jadierok a pokrájame na malé kúsky. Pridáme k cibuli, primiešame pokrájané bylinky a podusíme asi 10 min. Osolíme a okoreníme.
Zmiešame s uvarenými a scedenými cestovinami, primiešame trochu nastúhaného syra a podávame. Na tanieri ozdobíme hoblinkami parmezánu.