Bryndzové halušky
1 kg zemiakov
250 - 300 g polohrubej múky
250 g bryndze
1 kelímok zakysanej smotany
50 g masla
soľ
Väčšie zemiaky olúpeme, umyjeme a osušíme na sitku. Väčšie preto, aby sa lepšie držali pri strúhaní. Osušíme ich preto, aby sa nám pri strúhaní nevyšmykli z ruky a neporanili sme sa. Postrúhame ich na strúhadle určenom na halušky, osolíme a zmiešame s múkou. Cesto má byť husté, ale nie tuhé. Správnu hustotu si možeme vyskúšať tak, že hodíme 1 halušku do vriacej vody. Keď sa rozvára, pridáme ešte múku.
Bryndzu vymiešame so zakysanou smotanou do hladka. Pomocu haluškára hádžeme do vriacej osolenej vody halušky a uvaríme ich. Medzitým v druhom hrnci roztopíme maslo. Necháme ho zozlatnúť. Halušky ochutnáme a keď sú uvarené odstavíme ich. Vlejeme k nim trochu studenej vody aby sa už nevarili, scedíme a hneď premiešame s roztopeným maslom. Pridáme bryndzu so smotanou, zmiešame, podľa potreby dosolíme a podávame.
Keď sú zemiaky staré, po nastrúhaní zvyknú černieť. Môžeme k nim pridať 1 vajce ešte pred múkou. Cesto bude krajšie a bude lepšie držať.
Nové zemiaky zase majú veľa vody a na halušky nie sú preto vhodné.
Keď máte radi na haluškách slaninku vyskúšajte túto: Prerastenú (mäsitú) údenú slaninu pokrájanú na malé kocky opečte na troške masla do zlata. Bude mať úžasnú chuť a vôňu.