Bolonské špagety
Bolonskú omáčku môžeme použiť na akékoľvek cestoviny ktoré máme radi. Môžeme ju uvariť aj deň dopredu a odložiť do chladničky, alebo zamraziť.
500 g špagiet, strúhaný parmezán
Omáčka:
250 g mletého hovädzieho mäsa, 250 g mletého chudého bravčového mäsa, 1 kg paradajok, 1 väčšia cibuľa, 1 - 2 strúčiky cesnaku, 1 stredne veľká mrkva, 2 dl mlieka, 2,5 dl bieleho vína, 1 PL paradajkového pretlaku, 2 PL rastlinného oleja, petržlenová vňať, tymián, bobkový list, soľ, mleté čierne korenie, voda
Mrkvu a cibuľu nakrájame na drobné kocky. Šupu paradajok narežeme do kríža a sparíme vo vriacej vode. Olúpeme ich, zbavíme jadierok a pokrájame.
Vo väčšej panvici ohrejeme olej, pridáme cibuľu, cesnak a mrkvu. Restujeme za stáleho miešania do mäkka, ale nie do hneda. Pridáme mleté mäso a asi 5 minút opekáme. Mäso má stratiť ružovú farbu. Varíme veľmi pomaly, aby mäso nestvrdlo.
Prilejeme mlieko a varíme kým sa neodparí. Občas musíme premiešať. Trvá to asi 5 minút. Prilejeme víno a varíme ďalej pomaly, zase kým sa víno neodparí, asi 10 minút.
Primiešame paradajky, pretlak, zväzok petržlenu, tymiánu a bobkového listu, soľ, čierne korenie, prilejeme asi 5 dl vody a varíme pomaly 1,5 - 2 hodiny do zhustnutia. Občas premiešame. Zväzok byliniek vyberieme a omáčku podávame s uvarenými špagetami, posypeme parmezánom.